Sølv er et kemisk grundstof med symbolet Ag (fra latin argentum, afledt af proto-indoeuropæisk h₂erǵ: “skinnende” eller “hvid”) og atomnummer 47. Det er et blødt, hvidt, skinnende overgangsmetal og har den højeste elektriske ledningsevne, varmeledningsevne og refleksionsevne af alle metaller. Metallet findes i jordskorpen i ren, elementær form (naturligt sølv), som legering med guld og andre metaller og i mineraler som argentit og chlorargyrit. Det meste sølv fremstilles som et biprodukt ved raffinering af kobber, guld, bly og zink.

Sølv er blevet brugt i tusindvis af år til smykker og andre dekorative genstande samt til mønter og andre former for valuta. I de senere år er sølv blevet værdifuldt som investeringsmateriale; mange investorer betragter sølv som en “sikker havn”, der kan beskytte deres porteføljer mod inflation og økonomiske nedture.

Sølv anvendes også i en lang række industrielle applikationer; det er en vigtig komponent i elektronik, batterier, solcellepaneler og vandfiltreringssystemer. Sølvlegeringer anvendes også i lodde, smykkespænder, elektriske kontakter og afbrydere, rottebekæmpelse (et tidligt rottebekæmpelsesmiddel), printplader (PCB’er) og filmfotografering.

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *