Nytårsaften er en aften, hvor danskerne samles for at fejre et nyt år med venner og familie. Det er også en aften, hvor fyrværkeriet fylder gaderne og himlen i Danmark. Men vidste du, at fyrværkeriet har en lang historie og tradition i Danmark? I dette indlæg vil vi se nærmere på fyrværkeriets historie og traditioner på nytårsaften i Danmark.
Fyrværkeri har eksisteret i århundreder og stammer fra Kina. Det blev først bragt til Europa i det 14. århundrede af Marco Polo, som havde set fyrværkeriet i Kina. Det tog dog lang tid, før fyrværkeriet blev brugt på festlige anledninger i Europa. Det var først i det 16. århundrede, hvor fyrværkeri blev brugt til at fejre kongelige bryllupper og sejre.
I Danmark blev fyrværkeri først brugt i det 18. århundrede. Det var den danske konge, Frederik V, der importerede den første fyrværkeriopvisning til Danmark i 1758. Siden da er fyrværkeriet blevet en fast tradition på nytårsaften i Danmark. Dette skyldes i høj grad, at fyrværkeriet symboliserer, at vi siger farvel til det gamle år og byder det nye år velkommen.
Der er visse traditioner forbundet med fyrværkeriet på nytårsaften i Danmark. En af de mest populære traditioner er at stå og se fyrværkeriet sammen med venner og familie. Det er også en tradition at fyre nytårskrudt af ved midnat, hvilket symboliserer, at det gamle år er slut. Inden fyrværkeriet skyder op omkring midnat, spiser danskerne ofte en stor nytårsaftensmenu, som består af alt fra kransekage til sild og snaps.
Det er vigtigt at huske på, at fyrværkeri kan være farligt, hvis det ikke bliver brugt korrekt. Derfor er der visse regler, som skal følges, når du vil skyde fyrværkeri af. Det er fx ikke tilladt at fyre fyrværkeri af i nærheden af bygninger, som er tæt på andre personer eller dyr eller på offentlige veje og pladser. Derudover er det altid en god idé at købe fyrværkeri fra en pålidelig forhandler (Se krudtteltet), følge brugsanvisningen og bære øjenbeskyttelse, når du skyder fyrværkeri af.