Har du et trægulv i dit hjem, som du gerne vil holde pænt i mange år frem? Gode nyheder! Vedligeholdelse af trægulve er ikke så svært, som mange folk tror. Det handler om at sørge for regelmæssig rengøring og beskyttelse mod skader. Hvis du ikke passer godt på dit parketgulv eller plankegulv, kan det dog ende med at være nødvendigt at få det afhøvlet. Det er en dyr proces, som kan tage flere dage at udføre og medføre meget støj og støv. I denne blog vil vi give dig nogle tips og tricks til, hvordan du kan vedligeholde dit gulv og undgå at skulle ty til gulvafhøvling.

1. Støvsug og fej ofte

Det er vigtigt at holde gulvet fri for støv, skidt og sandpartikler, da disse kan slide på overfladen. Brug en blød kost og støvsuger med parketmundstykke til den daglige rengøring. Har du høje hæle eller lignende, så husk at tage dem af, når du går på trægulvet. Fine skader som ridser og hakker kan være med til at tiltrække mere snavs.

2. Rengør med et mildt rengøringsmiddel

Brug aldrig hårde kemikalier eller opvaskemiddel til rengøring af dit trægulv. Det kan skade overfladen og gøre gulvet mere sårbart over for snavs og skidt. Brug i stedet et rengøringsmiddel specielt designet til trægulve og sparsomt påført i forhold til gulvareal og mængde. Skyl altid efter med rent vand og tør gulvet af med en tør mikrofiberklud.

3. Hold gulvet tørt

For meget fugt på gulvet kan resultere i at der opstår striber og pletter på overfladen samt gøre gulvet mere sårbart over for rengøringsmidler. Sørg for ikke at vaske dit gulv med mere end den anbefalede mængde vand, og tør altid efter med en klud. Pas også på ikke at spilde for meget, hvilket også kan give fugtskader.

4. Beskyt gulvet mod sollys og slitage

Trægulve kan falme og tage skade af stærkt sollys. Brug derfor persienner eller gardiner for at regulere mængden af sollys, der når gulvet. Brug også dørmåtter ved indgangene til hjemmet for at undgå slitage fra større skidt og grus. Dette vil beskytte gulvets finish og forlænge dets levetid.

5. Genopret gulvets finish efter behov

Efter mange års brug vil dit gulv potentielt begynde at miste sin glans og beskyttelse. Hvis det er tilfældet, kan du overveje at genoprette gulvfinishen. Det kan nogle gange gøres ved polering eller ved påføring af en finish eller voks på gulvet. Følg altid producentens instruktioner og brug kun påført mængde. Dette vil gøre gulvet mere modstandsdygtigt over for snavs og ridser.

At vedligeholde trægulve er ikke så kompliceret, som det måske kan forekomme. Det handler om at sørge for regelmæssig rengøring og beskyttelse mod skader. Ved at følge disse fem tips og tricks kan du sørge for, at dit trægulv forbliver smukt og beskyttet i mange år frem ? uden at skulle ty til dyre gulvafhøvling. Så næste gang du tænker over rengøringen i dit hjem, så husk at give dit trægulv lidt ekstra opmærksomhed. Dit trægulv vil tage sig pænere ud for hver rengøring og vil bevare sin skønhed, udseende og vækst i og med en velholdt afhøvling.

Share: